8230 Balatonfüred, Zsigmond utca 1. fsz.5.

Látásvizsgálat

Kattintson a bejelentkezéshez

A tökéletes szemüveg alapja a tökéletes látásvizsgálat, hiszen az egész szemüvegkészítés ezen a végeredményen alapul. 

A látásvizsgálatot legtöbb optikában az optometrista végzi. Ez a tudományág csak mostanában kezd egyre ismertebbé válni, annak ellenére, hogy optometriai képzés a ‘80-as évek vége óta létezik Magyarországon. Napjainkban egyetemi képzés keretein belül szerezhető meg a diploma a Semmelweis egyetemen. Az elmúlt évtizedekben jelentős optometrista közösség segítette/segíti a szemüveg készítést. Az optometrista a látás optikai rendellenességeit vizsgálja, javítja szemüveg vagy kontaktlencse segítségével. Szemészeti betegségek diagnosztizálása kizárólag orvosi vizsgálat során lehetséges. 

A látásvizsgálat során az első lépés a korábbi szemüveg dioptriájának megmérése, illetve a páciens panaszainak, illetve visszajelzéseinek összegyűjtése. Ennek érdekében rengeteg kérdés merülhet fel azzal kapcsolatban, hol szeretné új szemüvegét használni (csak autóvezetés, csak számítógépes munkavégzés, állandó szemüveg közelre és távolra stb.), milyen panaszok merültek fel a látással kapcsolatban (összefolynak a betűk, sötétben nehézkesebb az olvasás, a szembejövő autók fényszórója vakít), milyen látásjavító eszközt szeretne használni (szemüveg/kontaktlencse)?

Ezután egy úgynevezett objektív vizsgálat következik, amelyet a köznyelv csak “computeres szemvizsgálat”-ként említ. Ekkor a szemvizsgáló computer (szakmai nevén autorefrakto-keratométer) meghatároz egy irányt, annak érdekében, hogy a lehető legközelebb kezdjük el a szubjektív (próbalencsés) vizsgálatot. A próbalencsés vizsgálat arra hivatott, hogy a lehető legpontosabb receptértéket meghatározzuk. Ekkor már a lencsék teljes értékét megállapítjuk, a szférikus és a cilinderes értékekkel, távolra tekintéshez. 

Amennyiben meghatározásra került a végleges dioptria, akkor lehetővé válik az esetleges olvasóérték megállapítása is, mígnem végül felírható a végleges receptérték. 

Vizsgálataink kiterjednek az alábbiakra:

  • Objektív vizsgálat (automata refraktometer)
  • Szubjektív vizsgálat (Kettesy tábla)
  • Binokuláris vizsgálat (Pola teszt)
  • Szem első szegmensének vizsgálata (biomikroszkóp/réslámpa)
  • Szemfenék vizsgálat (szemtükör)
  • Non-contact tonometria (zöldhályog szűrés)
  • Szemüveges korrekció megállapítása a vizsgálatok alapján
  • Kontaktlencse illesztés és betanítás

A vizsgálat során szóba kerülnek a kívánt szemüveglencse típusok, teljeskörű tájékoztatással, a személyes igények figyelembevételével. Ez az érték alapján elkészíthető a szemüveg. 

Üzletünkben lehetőség van szemészeti magánrendelés igénybevételére is, leginkább akkor megyünk tovább ebbe az irányba, ha szemével kapcsolatban bármilyen rendellenességre utaló jelet találunk. Ezen észrevételek segíthetik szemészorvosainkat, azonban diagnózist kizárólag orvos adhat ki. 

A látásvizsgálatot végzi:

Balika Tímea, Diplomás optometrista, kontaktológus

 

 

Látásvizsgálat Balatonfüreden
Kattintson a bejelentkezéshez

Rólunk mondták

***** Nagyon kedves, türelmes, hozzáértő vizsgálat és kiszolgálás! A szemvizsgálat alapos volt! Szeretem az ott vásárolt szemüvegem!
Georgina
***** Hozzáértő vizsgálat és kiszolgálás! A szemvizsgálat alapos volt. Timi nagyon kedves. Ajánlom mindenkinek.
Heni
***** Szép környezet,kedves szakszerű kiszolgálás! Csak ajánlani tudom mindenkinek!
Kornélia