8230 Balatonfüred, Zsigmond utca 1. fsz.5.

Kontaktlencsék

A kontaktlencse tipikus 20. századi termék, részben a kényelem és esztétika iránti igény keltette életre, részben pedig a pozitív optikai tulajdonságok. 

Ma sem tudnánk másként meghatározni a kontaktlencse viselés okait. 

A kontaktlencse nem más, mint egy apró műanyag lencse, amelyet a szemre helyezünk, a könnyfilm segítségével pedig kényelmes illesztést biztosítunk. Ezért már az elején nem szabad elmenni amellett a követelmény mellett, hogy kontaktlencsét az viselhet, akinek egészséges a szeme, és megfelelő a könny jelenléte. 

Kontaktlencsét tulajdonképpen bárki viselhet, aki megfelelően tudja kezelni a lencséket, mivel itt az egyik legfontosabb teendő a lencsék ápolása, másrészt pedig a kontrollvizsgálatokon való aktív részvétel. 

Ez utóbbi sajnos nem kap elég hangsúlyt, pedig enélkül nem lehetséges a lencsék állandó használata. 

További fontos információ, hogy a kontaktlencsék mellé mindenképpen ajánlott a napszemüveg viselése, hiszen bár a lencsék manapság rendelkeznek UV szűréssel, mégis kizárólag a szem (és környékének) egy egészen pici részét védik, szemben a divatos napszemüvegekkel. 

Jelentkezzen be látásvizsgálatra
Kontaktlencsék a CooperVision-től a Timex Optikában, Balatonfüreden

Miért viseljünk kontaktlencsét?

Konaktlencsét több ok miatt szoktak viselni pácienseink:

  • Optikai okok: képzeljük el egy erős korrekciót tartalmazó szemüveget, amely esetén a lencsék súlya egész nap az orrunkat fülünket nyomja, és bizonyos kereteknél ez egész kis területre koncentrálódik. Ehelyett a reggel felhelyezett lencsék teljes szabadságot biztosítanak. További fontos részlet, hogy a kontaktlencsék képalkotása erős receptérték esetén nagyságrendekkel jobb, mint a hagyományos szemüveglencséknek, így a látás minősége is javul. 
  • Speciális tevékenységek: előfordul, hogy olyan munkája, hobbija van egy-egy páciensünknek, amely során a szemüveg viselése problémás, esetleg veszélyes. Ilyen lehet például egy szakács, aki egész nap a lencséjét tisztogatná a pára miatt, és bár léteznek páramentes felületkezelések, mégis kényelmesebb a kontaktlecse. Vagy beszélhetünk egy sportolóról, aki szeretné óvni szemüvegét a pályán, vagy egy kerékpárosnak egész speciális napszemüvegre van szüksége, amely nem készíthető el optikai lencsével. Ugyanúgy ide sorolhatjuk akár a színészeket is, akiknek a színpadon egy szemüveg nélküli személyt kell megformálni, de ugyanakkor szeretnék látni azt is, ami a színpadon történik. Tehát a kontaktlencse akár rövid időre is kellemes megoldást biztosít. 
  • Divat, stílus: nem ritka az sem, hogy a kontaktlencse viselés a ruhatár része. Szemüvegviselők között is nagy számban jelentek meg azok a páciensek, akik egyszer-egyszer átváltanak lencsére, mert egy olyan napszemüveget szeretnének viselni, amiben nem dioptriás lencse van, vagy egyszerűen csak új külsőt szeretnének maguknak kölcsönözni, akár egy rövidebb időre is.
  • Egészségügyi okok: erős myopia esetén szokták javasolni az éjszakai kemény kontaktlencséket, a miópia előrehaladásának megakadályozása érdekében. 

Tehát láthatjuk, több ok miatt válthatunk kontaktlencsére, és ami a jó hír: egy ilyen döntés akár egészen rövid időre is szólhat, például egy úszó csak az uszodában visel napi, eldobható lencséket. 

És itt fontos két témakört megemlíteni: 

  • Milyen típusú kontaktlencsék léteznek?
  • Hogyan kezeljük a kontaktlencséket?

Milyen típusú kontaktlencsék léteznek?

A jó hír, hogy amilyen típusú szemüveglencsét találunk a termékkatalógusokban, ugyanolyan típusú kontaktlencsét is választhatunk. Lehet egyfókuszú, csak távolra, multifokális távolra és közelre, illetve szemfáradtságot csökkentő kivitel is. 

Ami viszont fontosabb, hogy milyen kihordási idővel rendelkező terméket választunk?

  • Havi 
  • Két hetes
  • Napi

Ez azt jelenti, hogy ezt az időszakot a lencseviselésben semmiképpen sem szabad átlépni. Ennek több oka van: egyrészt a különböző típusok vastagsága eltérő. Egy napi lencse például rendkívül kényelmes, és ezt a komfortot az is biztosítja, hogy vékonyabb a lencse anyaga, szemben mondjuk egy havi lencsével. Ez természetesen azért van így, mert a havi lencsét többet „mozgatjuk”, míg a napi lencsét reggel felhelyezzük, és este eltávolítás után kidobjuk. 

 

Hogyan kezeljük a kontaktlencséket?

Természetesen úgy, és kizárólag úgy, ahogyan a betanítás során csináltuk: semmiképpen se viseljük tovább, mint a megadott időszak, két lencse között a lencsetartó dobozkát tisztítsuk meg, ne aludjunk a lencsében, és a természetes vizekkel nagyon vigyázzunk. 

A természetes vizekben megtalálható acanthamoeba rendkívül súlyos és fájdalmas betegséget tud okozni, a lábadozási idő hosszú, ugyanakkor viszont egyszerű módon elkerülhetjük. 

Mindegy milyen lencsét használunk, fürdéshez kizárólag napi lencsét vigyünk, és a fürdés után dobjuk ki. Így ez a kis élőlény nem lesz képes elszaporodni a szemen. 

A mindennapos tisztítás (ha nem napi a lencse) elengedhetetlen feltétele a kontaktlencse viselésnek, ez a tevékenység elfogadása nélkül bele se kezdjünk a viselésbe. 

A lencse felületén különböző fehérjék, a szem sejtjeinek maradványai tapadnak meg, amelyeket el kell távolítani a lencse felületéről. 

Kicsit ide tartozik, hogy a kontaktlencse mellé érdemes műkönnyet is beszerezni, ugyanis elég sok helyen van légkondícionáló, a különböző kijelzők miatt a pislogásunk sűrűsége is változik, így elkerülhetjük szemünk és a lencse kiszáradását. 

Minden fél évben célszerű konrtollvizsgálaton résztvenni, és minden évben teljes vizsgálaton, melynek során megállapítják a szükséges korrekciót, és a szem általános egészségi állapotát. 

Ezt a vizsgálatot üzletünkben Balika Tímea, diplomás optometrista, kontaktológus végzi. 


Jelentkezzen be látásvizsgálatunkra online

Forgalmazott márkáink

Kontaktlencséinket a legnagyobb gyártók termékei közül rendeljük, mindig a szem igényeinek megfelelő lencsét ajánlunk.