8230 Balatonfüred, Zsigmond utca 1. fsz.5.

Hogyan segít a mesterséges intelligencia az optikában?

Ismerje meg az új Varilux XR multifokális szemüveglencséket Balatonfüreden a TimEx Optikában

Korunk egyik legaktívabban használt kifejezése az AI, vagy mesterséges intelligencia. Ennek legismertebb képviselője a ChatGPT, ami az átlagemberek számára nagy segítséget biztosíthat, különböző, akár összetett problémák megoldásában.

Viszont egyre inkább megjelennek olyan algoritmusok, amelyek mentén a mesterséges intelligencia képes bonyolult számításokra, és ezáltal adatok feldolgozására.

Legújabb termékünk, a Varilux XR, (a korábbi Varilux X multifokális szemüveglencsék utódja) fejlesztésekor szintén igénybe vették a mesterséges intelligenciát, de mégis hogyan?

A multifokális szemüveglencséket sokszor minősítjük a látótér szélességével, a megszokás milyenségével. Azaz minél szélesebb a látótér, minél könnyebben megtanulható a használata a lencsének, annál jobb minőségű termékről beszélünk. Emellett számos más tényező is segít a vásárlóknak, de leegyeszerűsítve, és a témánk szempontjából legrelevánsabb módon ez a két tényező segít a vásárlóknak.

És itt jön képbe a mesterséges intelligencia: különböző számítások alapján alakítják ki a multifokális szemüveglencsék látóterét, pontról pontra meghatározva, hol milyen dioptriával kell rendelkeznie a lencsének. Viszont ezek úgynevezett sablon adatok. Képzeljük el milyen lenne a világunk, ha mindenkinek csak 175 cm hosszú ágyat lehetne vásárolni: egyesek kényelmesen használnák, míg mások lába lelógna.

Vagy ha maradunk az ágy példánál, lennének, akik leesének, mert forolódva alszanak, megint mások pedig nagyon nyugodtan, és pihenten ébrednének.

A mesterséges intelligencia a Varilux XR fejlesztése során pontosan azt az adathalmazt dolgozta fel, amelyet egymillió (!) szemüvegviselő szemmozgási szokásai alapján alkottak meg. Így figyelembe vette, hogy rövidlátó vagy távollátó a páciens, milyen tevékenységet végzett, amikor a szemüvegét használta, milyen vékonyítású a szemüveglencse, milyen a szemtávolsága, az illesztési magassága, és még sorolhatnánk hány féle paramétert használtak fel a fejlesztés során. Annak érdekében, hogy egy ekkora adathalmazt feldolgozzanak, mindenféle szuperszámítógépre lenne szükség, és ilyenkor nagyon nagy segítség, hogy ezt a munkát “valaki” el tudja végezni.

Miért fontos mindez?

A cél mindig is az volt, hogy minél kényelmesebben használható multifokális lencsét készítsünk, így javítva pácienseink életminőségét. Ez tökéletesen sikerült, az új Varilux XR multifokális szemüveglencsék amellett, hogy széles látóteret biztosítanak, tökéletes dioptriát adnak minden távolságra, minden habitusú szemüvegviselő számára.

Ennek köszönhetően az Ön új multifokális szemüveglencséje maradéktalanul alkalmazkodik Önhöz

És 2023. őszi akciónkban pedig bevezető áron juthat hozzá új Varilux XR multifokális szemüveglencséjéhez.

Jelentkezzen be látásvizsgálatunkra online!

További bejegyzések